Založ si blog

Paradoxy cirkvi , lesk navonok hniloba vo vnútri. . .

Kresťania si hovoria o láske k blížnemu, o pomoci, o bratskej láske o odpustení, o hľadaní chýb v sebe. Kresťanstvo v pravej podstate hovorí o rozdaní sa druhým, spolupatričnosti, o tom že pokorou, seba odriekaním sa dostaneme niekedy potom do neba. Je to pekné, keď som si niekedy pozrel bibliu, a nový zákon, tak vo veľa veciach mi pomohla, ako psychologická príručka k životu, ako nebyť sebeckým, ako sa snažit nebyť pyšným, ako byť skromným, ako sa zmieriť s tým čo neviem zmeniť. Lenže…..
Paradox….
Pokiaľ som nevstúpil do kostola, pokiaľ som nezačal vnímať svet ,pokiaľ som nerozumel a nedospel. Vtedy som si uvedomil že kresťanstvo ako filozofia je celkom pekná, a poučná, a sú v nej morálne zákony na ktorých sa dá stavať.Ale cirkev kresťanstvu len ublížila, predstavujem si kresťanstvo ako perfektný dezert pre našu dušu, ale v zhnitom, skazenom obale ktorou sa nám predstavila cirkev.Za tých 2000 rokov nepopieram, kresťania boli aj prenasledovaní, aj o veľa dobra sa zaslúžili, či to boli chudobince, pomoc blížnym, ale to je asi tak všetko, pre niektorých duchovná opora, povzbudenie…
Ale nemajme klapky na očiach, a hlavne tu na prudérnom konzervatívnom Slovensku, kresťanstvo, teda ani nie tak kresťanstvo, ale cirkev ako inštitúcia priniesla veľa zlého, a priamo odporujúce jej zásadám. Teda ak toleranciu, a slobodu
jednotlivca môžme považovať za jej zásady.Ale pekne po poriadku:Najprv 10 prikázaní…
1. Ak RKC cirkev dáva do popredia Mariánsky kult, tak tým pádom porušuje 1 prikázanie, nehovoriac o reálnych modlách každodenného života niektorých predstavených, ako je luxus, pohodlie,….
2. Myslím si že križiacke výpravy nám povedia všetko , v mene Boha sa viedli vojny…
5. O tomto ani netreba hovoriť, toto prikázanie bolo asi najviac znehodnotené , či to bolo prenasledovaním pohanov, učencov, „bosoriek“ , kacírov, politicky nepohodlných, rebelov….
6. Už len celibát, a rôzne prehrešky kňazov, biskupov… Ako príklad uvediem Jána XII , kto chce si vygooglí…
7.Pravdepodobne poctivou prácou, a žiadnym nátlakom nezískala cirkev také majetky aké má, už len ten 10-tok ktorý odsúdil Luther hovorí o všetkom.
8. Veľa ľudí je v kostole iných, a akonáhle vyjdu von ako keby sa zmenili a do všetkého sa starajú, ale najmenej o seba, toď aj predstavení, teraz je in buchnúť si do inakosti, podporiť „rodinu“ ,ale frontálnym útokom a ohováraním, nepochopením a intoleranciou, len podkopávajú svoju ideológiu.
9. je totožná ako 6.,
10. je ako 7.

 

A nehovoriac o iných zločinoch ako boli inkizície, násilné obracanie indiánov, prenasledovanie kacírov, bosoriek, pohanov, …….

Čo na záver ?

Má vlastne Cirkev morálne právo hovoriť o interupciách, o umelom oplodnení, o homo… , o antikoncepcii, o vyučovaní sexuálnej výchovy, keď celá jej história nám ukazuje ako to v skutočnosti myslela s láskou k blížnemu, ako to myslela so ženami, ako to myslela s inými / pohanmi,učencami,kacírmi… /
Môže najstabilnejšia organizácia ako jej zástancovia hovoria, posudzovať druhých, a klásť nejaké podmienky keď to nikdy nerobila ?
A ešte k našej cirkvi, pápež oslovuje ľudí ktorí majú k RKC cirkvi ďaleko, tak ako kedysi oslovoval ľudí Gándhi , Dalajláma, a verím že tento pápež zmení aj keď možno len troška t´to skostnatenú inštitúciu, v ktorej sa darí len tam kde je nevedomosť a chudoba, tam kde príde vzdelanie, vyššia životná úroveň tam kresťanstvo stráca… Tak ako stráca u nás, čomu som v podstate aj rád, pretože to čo predviedol Tiso mi stačilo, a mám zlý pocit, že o to o čo sa pokúša cirkev teraz, je tomu čo bolo predtým až nápadne podobné…. Naštastie mladí už nie sú zaslepení žiadnou ideológiu, či izmom, a tak ako aj v iných krajinách aj u nás to raz bude vyzerať ako napr. v ČR.

 

HSĽS a ĽSNS , pri prvých pomohlo SNP , keď bude najhoršie aj pri tých druhých. .. ..

17.02.2017

Zo začiatku som mal strach keď som videl koľko percent získava Kotleba a jeho strana, zo svojou nenávistnou a štvavou politikou, ale mám nádej…… mali sme tu Tisa, zapredanca Hitlera katolíckeho akože kňaza, pre ktorého bolo najväčším úkolom zbaviť sa Žida najväčšieho nepriateľa Slovenského národa, zbaviť Slovensko Čechov , a pravdaže zbaviť ich aj majetku. [...]

1307065 vs. 209779 . . . Voľby prezidenta vs. Voľby 2016

02.06.2016

Je zaujímavé koľko sa vyrojilo odporcov Pána Prezidenta, po tohtoročných voľbách. Veľa diskutujúcich sa tu oduševňuje ako je prezident zapredaný západu, a že všetko čo robí nerobí pre Slovensko ale pre USA. Takže v prvom rade, Pána prezidenta zvolilo vyše milióna voličov, kde sa slobodne rozhodovali, a mali na výber, to by sa pred 89r nemohlo stať, všakže ? Nik im [...]

Bratislavský, Trnavský kraj ! ! ! Žiadajte samostatnosť, rád sa sem presťahujem.

07.03.2016

Po týchto voľbách skončila všetka sranda. Pochádzam z Turca, bol som vychovávaný v evanjelickej rodine, a odkaz SNP, boj proti fašizmu bol pre mňa srdcu blízky, a nikdy som nechápal, ani nechápem Slovákov, ktorím je teraz blízke niečo čo nás nakoniec privedie do záhuby. Bol som obkolesení prostredím , v ktorom Maďara, Róma ani nevideli, a predsa, vždy tam bodoval Mečiar, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 44096x
Priemerná čítanosť článkov: 3675x

Autor blogu

Kategórie